Our Blog


Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 1384

Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 700

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 707

Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 700

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 707
Personalitatea borderline (sau tulburarea de personalitate borderline) este o afecțiune mentală caracterizată prin modele de comportament instabile, relații intense si de scurta durata, labilitate emoțională, sentimente de “vid sufletesc”. Persoanele cu tulburare de personalitate borderline pot avea dificultăți în gestionarea emoțiilor, imagine de sine negativă, relații interpersonale tumultuoase și impulsivitate.
Iată câteva caracteristici comune ale personalității borderline:
1. Instabilitate emoțională: Persoanele cu tulburare de personalitate borderline experimentează schimbări intense de dispoziție, de la stări de euforie și entuziasm la tristețe sau furie extremă. Aceste schimbări pot avea loc rapid și fără un motiv aparent. Reactiile la stimuli sunt de obicei exagerate, cu schimbari comportamentale bruste.
2. Teamă de abandon: O caracteristică distinctivă a personalității borderline este teama intensă de abandon. Persoanele cu această tulburare pot experimenta o anxietate intensă și pot recurge la comportamente disperate pentru a evita abandonul real sau perceput.
3. Relații interpersonale instabile: Persoanele cu personalitate borderline tind să aibă relații interpersonale tumultuoase. Acestea pot oscila între idealizarea excesivă a celorlalți și deziluzia rapidă, ceea ce poate duce la conflicte frecvente, separări și reconcilieri. Relatiile tind sa fie superficiale, de scurta durata si cu o puternica incarcatura emotionala.
4. Comportament impulsiv: Persoanele cu tulburare de personalitate borderline pot manifesta comportamente impulsive, cum ar fi cheltuieli excesive, comportament sexual de risc, abuz de substanțe, jocuri de noroc sau mâncat compulsiv. Aceste acțiuni impulsive pot avea consecințe negative semnificative asupra vieții lor. De asemnea pot recurge la comportamente de automutilare (autopedepsire) sau amenintari frecvente cu suicidul, adesea chiar cu trecerea brusca la actiune.
5. Imagine de sine instabilă: Persoanele cu personalitate borderline au de multe ori o imagine de sine distorsionată și o stima de sine instabilă. Ele pot experimenta sentimente intense de gol interior, vid emotional și pot avea dificultăți în definirea identității lor.
Este important de menționat că tulburarea de personalitate borderline poate varia în intensitate de la persoană la persoană. Unii oameni pot avea simptome mai ușoare, în timp ce alții pot prezenta simptome mai severe care pot afecta în mod semnificativ funcționarea lor în viața de zi cu zi.
Tratamentul pentru personalitatea borderline implică, de obicei, o combinație de terapie individuală și terapie de grup. Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) este adesea utilizata în tratamentul personalității borderline. Medicamentele pot fi utilizate în unele cazuri pentru a trata simptomele asociate, cum ar fi depresia, anxietatea sau impulsivitatea excesivă.
Este important ca persoanele cu tulburare de personalitate borderline să caute ajutor de specialitate pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat. Cu ajutorul terapiei și suportului adecvat, mulți oameni cu personalitate borderline pot experimenta o îmbunătățire semnificativă a simptomelor și pot duce o viață mai echilibrată și satisfăcătoare.
Psihoterapia se concentreaza pe identificarea aspectelor comportamentale indezirabile si care interfereaza cu buna functionare a persoanei si incercarea de a le inlocui cu comportamente mai dezirabile, asigurand totodata pacientului suportul psihologic necesar.
Fiind vorba de o dezvoltare dizarmonica a personalitatii, obiectivul principal al psihoterapiei nu este acela de a modifica tipul de personalitate, ci de a realiza schimbari la nivel emotional si comportamental astfel incat sa asiguram o functionare psihologica si sociala cat mai adecvata a persoanei cu aceasta tulburare.

So, what do you think ?

You must be logged in to post a comment.