Teama de singuratate si de abandon
Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 1384
Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 700
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 707
Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 700
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 707
Teama de singurătate se referă la starea în care o persoană se simte izolată și lipsită de conexiuni sociale semnificative cu ceilalți. Aceasta poate fi cauzată de diversi factori, cum ar fi lipsa relațiilor strânse, dificultăți în comunicare, separarea de familie sau prieteni, schimbări majore în viață (cum ar fi mutarea într-un loc nou sau pierderea unei persoane dragi) sau diverse probleme emoționale și sociale.
Efectele singurătatii, daca aceasta e de durata, pot fi profunde și pot afecta în mod negativ atât sănătatea mentală, cât și cea fizică a unei persoane. Totusi, pe termen scurt, singuratatea poate avea o serie de beneficii pe care cei mai multi dintre noi nu le vedem. Cand pronuntam cuvantul “SINGURATATE” imediat avem tendinta de a-i acorda o conotatie negativa.
Dar hai sa incercam sa-i vedem si partea pozitiva.
De cele mai multe ori singuratatea apare dupa destramarea unei relatii, pierderea unor persoane dragi, mutarea intr-o alta localitate sau tara, etc. Tendinta noastra este ca in cel mai scurt timp sa cautam sa alungam singuratatea prin a ne implica rapid in alte relatii (in cazul unei despartiri) sau a ne crea o alta retea de contacte sociale. A te implica rapid intr-o alta relatie nu ar fi cea mai buna idee, deoarece in noua relatie vii cu o gramada de traume, frustrari, sentimente de culpabilitate pe care inca nu ai reusit sa le rezolvi. Cel mai indicat ar fi sa ramai o scurta perioada singur, sa te ocupi de propria persoana, sa iti faci ordine in ganduri, sa te asezi cu tine la masa si sa te intrebi unde si cu ce ai gresit, ce anume ai facut bine si ce nu, ce emotii sau comportamente sunt indezirabile si ar fi de dorit sa le modifici si ce ar fi bine sa pastrezi.
Cauta sa profiti de perioada de singuratate pentru a incepe sa faci ceea ce ti-ai dorit si nu ai fost lasat de partener sau nu ai avut curajul sa pui in practica de teama ca ai putea fi criticat sau vazut intr-o lumina nefavorabila. Citeste, dormi, distreaza-te, mergi la sala, alearga, mergi in vacanta, calatoreste, cunoaste oameni noi, etc.
Profita de perioada de singuratate pentru a invata sa traiesti cu tine, sa te descurci singur, sa fii independent, sa ai curajul sa decizi singur pentru tine, sa-ti permiti sa faci ceea ce-ti doresti, sa relationezi cu tine ca si cu cel mai bun partener de viata. Abia cand vei reusi sa experimentezi aceste trairi, atunci vei fi pregatit sa infrunti din nou viata, sa te implici in acea relatie pe care tu o vrei, sa cauti acel partener care sa fie alaturi de tine ca un intreg si nu ca parte care sa-ti completeze tie niste neajunsuri (teama de a ramane singur, teama de a fi criticat de cei din jur, teama ca nu vei reusi sa te descurci, teama ca vei fi stigmatizat).
Cauta ca atunci cand te implici intr-o noua relatie, decizia ta sa nu se bazeze pe teama de singuratate sau teama de abandon, ci pe dorinta de a fi impreuna cu cineva, de a avea scopuri comune in viata, de a invata mereu lucruri noi si de a creste impreuna. Multi cauta in relatii sentimentul de siguranta si odata intrati intr-o relatie au sentimentul ca au devenit posesorii unui bun care le apartine si care este al lor de acum incolo. TOTAL GRESIT!!!
Nimic nu este pentru totdeauna, nu poti avea niciodata sentimentul sigurantei, e nevoie sa lupti mereu pentru stabilitatea si mentinerea relatiei in limitele dorite. O relatie nu se cumpara, ea se construieste mereu, evolueaza, se imbunatateste in functie de ingredientele pe care le pui in ea. E ca o mancare care poate fi buna sau rea in functie de implicarea ta, de ingredientele pe care le adaugi pentru a-i da acel gust desavarsit, de placerea pe care o ai atunci cand obtii ceea ce vrei si lucrurile merg in directia dorita.
Daca teama de abandon sau de singurate este cea care pune stapanire pe tine, te vei simti mereu coplesit, presat sa faci compromisuri nedorite, sa renunti la anumite dorinte, scopuri, obiective doar pentru a incerca sa pastrezi langa tine persoana iubita. Cauta sa te implici la maxim in fiecare relatie pe care o ai, sa ai curajul sa-ti exprimi emotiile, sentimentele, dorintele, sa va impatasiti unul altuia problemele, sa gasiti solutii, sa evoluati impreuna.
Am auzit multe persoane afirmand ca nu merita sa-ti manifesti adevarate emotii ca vei avea apoi de suferit daca relatia se destrama repede. Cum poti sa sti asa ceva? Nu ai cum!!!! Dar, in shimb, daca faci tot ce poti pentru acea relatie sunt sanse mari ca ea sa dureze cat mai mult. Cautati sa va pastrati independent in relatie, sa va urmati scopurile si dorintele, sa nu-i impuneti limite exagerate celuiltat sau sa-i cereti sa renunte la dorintele lui. Cautati sa va transformati, sa va gasiti si scopuri si dorinte comune pe care sa le urmati, sa aveti fiecare acele momente de “singuratate” in care sa puteti face ce doriti, fara insa a afecta relatia sau a supara partenerul.
Implicati-va in relatie avand ca scop principal beneficiile unei vieti in comun, aspectele pozitive si nicidecum teama de singuratate, abanadon sau suferinta, adica, la baza deciziilor voastre sa nu stea aspectele negative (teama, singuratate, izolare, abandon, suferinta), ci cele pozitive (comunicare, iubire, emotii pozitive, etc). Suferinta face parte din noi!! Fara ea nu am cunoaste ce e bucuria, iubirea, satisfactia, starea de bine!!!! De voi depinde cat timp ii acordati suferintei. Ea nu este deloc direct proportionala cu semnificatia pe care i-ati acordat-o persoanei pierdute sau relatiei!!!
Asa cum am mentionat mai sus, singuratatea e benefica pe perioade scurte de timp. Daca aceasta se prelungeste ne poate afecta in sens negativ viata, avand o serie de consecinte asupra mai multor domenii:
-sănătatea mentală: Singurătatea poate contribui la apariția starilor de anxietate, depresie și stima de sine scăzută. Persoanele singuratice pot simți tristețe, izolare și disperare, ceea ce poate duce la gânduri negative, dorinta de moarte, izolare socială crescută.
-sănătatea fizică: Studiile au arătat că persoanele singure pot prezenta un risc mai mare de afecțiuni precum hipertensiune arterială, obezitate, diabet sau boli de inimă. De asemenea, singurătatea poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce face organismul mai vulnerabil la diverse boli.
-pierderea increderii in ceilalti si abilități de comunicare deficitare: persoanele care se simt singure pot dezvolta dificultăți în a stabili conexiuni sociale și în a-și dezvolta abilitățile de comunicare. Aceasta poate duce la cicluri perpetue de singurătate, întrucât se pot simți mai izolate și mai puțin încrezătoare în abilitățile lor sociale.
-afectarea performanței academice și profesionale: singurătatea poate afecta concentrarea, motivația și performanța școlară sau profesională. Persoanele care se simt singure pot avea dificultăți în a se concentra la școală sau la locul de muncă, ceea ce poate duce la rezultate mai slabe.
-calitatea vieții: efectele negative ale singurătății pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții unei persoane. Aceasta poate simți lipsa de susținere emoțională și de confort pe care o oferă relațiile strânse, ceea ce poate duce la un nivel redus de satisfacție generală și fericire.
Deci, bucurati-va de prezent si traiti la maxim fiecare clipa cu emotiile ei!!! Singurul lucru sigur e PREZENTUL!!! Trecutul e ireversibil, iar viitorul nesigur si incert!