Our Blog

Tulburarea de anxietate generalizata (TAG) reprezinta excedentul nivelului normal de anxietate resimtit de om zilnic. Aceasta afectiune este caracterizata de ingrijorare si tensiune exagerate si cronice, care nu prezinta o cauza aparenta. Persoanele care sufera de aceasta tulburare anticipeaza mereu dezastrul, dezvoltand stari afective caracterizate prin nelinisti psihomotorii si ingrijorari excesive privind sanatatea, banii, familia sau munca. In unele cazuri aceste tulburari debuteaza fara a putea fi detasata clar sursa ingrijorarii. Simplul gand de a face fata unei noi zi provoaca anxietate.

anxiety

Pentru persoanele cu TAG, intensitatea anxietăţii resimţite variază, dar chiar şi atunci când este mai puţin gravă, senzaţia de anxietate nu dispare niciodată complet. In unele cazuri, persoanele constientizeaza existenta unei disparitati intre anxietatea resimtita si ’gravitatea’ imprejurarilor in care se afla. Astfel, conceptul de relaxare dispare din vocabularul multor persoane care sufera de TAG.

Ingrijorarile lor sunt insotite si de alte reactii fizice, in special tremur, tensiune musculara, dureri de cap, senzatia de ”vid mintal” sau de nod in gat, iritabilitate, stare de nervozitate, tulburari de somn, transpiratii sau valuri bruste de caldura.

In general TAG nu are un impact major asupra bunul demers al vietii celor care sufera de aceasta afectiune. Consecintele sunt minore, limitarea sociala fiind redusa, acest lucru datorandu-se faptului ca cei afectati de TAG nu evita in mod specific anumite situatii. Totusi, persoanele care sufera de aceasta tulburare se sperie mult mai usor decat restul oamenilor si sunt mai predispusi la depresii.

TAG evolueaza progresiv si debuteaza la varsta copilariei sau adolescentei, insa exista cazuri in care boala poate afecta si persoane aflate la maturitate.

Studiile arata ca simptomele TAG par a inregistra o ameliorare odata cu inaintarea in varsta. Un tratament eficient include produse medicamentoase, iar psihoterapia nu este intotdeauna necesara.

 

So, what do you think ?

You must be logged in to post a comment.