Disfunctiile Sexuale Psihogene
Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 1384
Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 700
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 707
Warning: preg_match_all(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 700
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/psihologiecluj/public_html/wp-content/plugins/lightbox-plus/classes/shd.class.php on line 707
Schimbările culturale din ultimii ani în privinţa sexului au scos la iveală şi o serie de probleme de natură funcţională cauzate în mare parte de factori psihologici. Problemele apar la ambele sexe, dar cel mai adesea bărbaţii sunt cei care resimt mai intens aceste disfuncţii. Cu siguranţă că odată ce unul din parteneri se confruntă cu astfel de probleme, aceasta îşi pune amprenta şi asupra relaţiei, şi evident şi asupra partenerului. E foarte importantă natura relaţiei dintre cei doi şi mai ales felul în care partenerul de cuplu reuşeşte să înţeleagă situaţia şi să ofere sprijinul necesar.
Cauzele pot fi diverse mergând de la o stimă de sine scăzută, anxietate de performanţă, relaţii tensionate în cuplu, stres, lipsă de implicare emoţională.
Nu am să abordez în acest articol disfuncţiile sexuale de natură organică (cauzate de diverse boli), ci am să încerc să mă refer doar la cele de natură psihogenă, adică cele în care factorii psihologici sunt răspunzători de apariţia tulburărilor de natură sexuală. E foarte important de menţionat faptul că aceste disfuncţii psihogene, în marea majoritate a cazurilor, sunt reversibile odată cu eliminarea factorilor cauzali.
Asa cum bine se cunoaşte, pentru a ne putea simţi bine, pentru a ne simţi împliniţi şi fericiţi, e necesar să ne asigurăm prima dată nevoile primare, de bază. Dacă aceste nevoi sunt satisfăcute, ele reprezintă o importantă resursă pentru împlinirea altor vise şi dorinţe personale.
Pentru majoritatea oamenilor lipsa de afecţiune, singurătatea, incapacitatea menţinerii unei relaţii afective, problemele de natură sexuală, inhibiţiile, teama de eşec nu reprezintă decât nişte bariere în calea fericirii şi realizării personale. Decepţiile, divorţul, teama de a se implica într-o nouă relaţie, lipsa de empatie, cunoaşterea insuficientă a partenerului de cuplu sau relaţiile tensionate dintre parteneri, pedepsele sexuale (înţelegând prin asta refuzul sexual al partenerului după o ceartă), în timp pot duce la apariţia unei disfuncţii sexuale.
E extrem de important ca într-o relaţie să fii autentic, să te poţi deschide faţă de partener, să poţi comunica cu el pe orice temă, mai ales atunci când există divergenţe de opinie. Adevărul este undeva la mijloc, fiecare are dreptate în felul lui şi e bine să putem accepta acest lucru. Oricâte probleme apar într-un cuplu pe parcursul unei zile, şi cu siguranţă nu sunt puţine, e bine să ştim să separăm domeniile şi să nu lăsăm ca aceste divergenţe de opinie să se strecoare şi în relaţia sexuală. Sexul trebuie să fie un domeniu complet separat, unde fiecare să-şi găsescă liniştea, să poată lăsa la uşă toate problemele, inhibiţiile, dorinţa de control sau de putere.
Când apar probleme în cuplu, mai ales în domeniul sexualităţi şi dacă partenerii nu devin conştienţi de aceste probleme şi nu caută să le rezolve, în timp ele vor duce la destrămarea relaţiei, deoarece datorită sentimentelor de neacceptare din partea partenerului, a frustrării şi nemulţumirii exită tendinţa de a evada din relaţie şi de a căuta o altă iubire. Uneori e şi asta o rezolvare, atunci când partenerul devine foarte rece, dinstant şi critic şi nu mai doreşte continuarea relaţiei, fiind de multe ori şi cauza instalării disfuncţiei sexuale. Găsirea unul alt partener poate rezolva acestă problemă pe termen scurt, dar dacă nu sunt rezolvate problemele care ţin de stima de sine, de încrederea în forţele proprii, de identificarea nemulţumirilor, frustrărilor, a gândurilor iraţionale, problemele sexuale vor putea recidiva.
Psihoterapia joacă un rol major în identificarea cauzelor care au generat disfuncţia şi în rezolvarea acestei neplăceri. Terapia se poate face individual sau prin implicarea ambilor parteneri – aşa numita terapie de cuplu.
Mulţi parteneri caută să deţină controlul, vor să fie extraordinari, să performeze, dar să nu uităm că plăcerea apare doar acolo unde nu mai există control. Orgasmul apare doar când reuşim să eliminăm toate inhibiţiile, să ne debarasăm de orice control, să simţim libertate. Cu cât încercăm să controlăm mai mult, cu atât dispare plăcerea şi totul devine stresant, ca şi cum ar trebui să respecţi un contract, să atingi anumite ţinte, altfel eşti slab, incapabil, nu eşti un partener sexual bun, etc. Dar oare putem controla ceva din ceea ce ni se întâmplă, sau mai degrabă e vorba doar de iluzia că deţinem controlul? Uneori avem nevoie şi de această iluzie, ne dă sentimentul de putere, că avem frâiele în mână. Dar aşa cum am scris, e doar o iluzie.
Uneori dorinţele partenerilor sunt foarte diferite, scenariile sexuale de la nivel mental ale celor doi nu se suprapun mai deloc, şi dacă mai există şi o lipsă de comunicare terenul devine foarte propice pentru dezvoltarea unei disfuncţii sexuale. Gândurile iraţionale care ne dau târcoale cum că nu am fi suficient de frumoşi, de puternici, de buni contribuie mult la scăderea stimei de sine, devenind la un moment dat ca un cerc vicios, eşecurile cu care ne confruntăm pe parcursul vieţii având rolul tocmai de a întări aceste gânduri, care se pot transforma în convingeri iraţionale. Cu aceste convingeri e mai greu de lucrat, dar nu imposibil. Psihoterapia oferă posibilitatea identificării gândurlor sau a convingerilor iraţionale, precum şi a comportamentelor indezirabile pe care le generează, şi prin tehnici de restructurare cognitiv-comportamentală ajută la transformarea lor în gânduri şi comportamente dezirabile.
Frustrările, nemulţumirile, decepţiile contribuie la scăderea încrederii în propria persoană, teama de eşec devine tot mai intensă, problemele în cuplu se intensifică şi ele în loc să se rezolve. Dacă la toate acestea mai apar şi probleme de altă natură – stres la locul de muncă, consum de alcool, probleme financiare, etc. lucrurile vor scăpa de sub control, ajungându-se până la refuzul de a se mai implica în relaţii sexuale, stări depresive, anxioase, impotenţă funcţională, retragere, închidere în sine, autodezamăgire.
Sexul trebuie să reprezinte o recompensă, o senzaţie de eliberare de stres, o stare de bine, împlinire, temelia unei relaţii fericite. E păcat să nu te poţi bucura de aşa ceva şi să laşi ca factori de natură psihologică (care pot ţine atât de propria noastră pesoană – stimă de sine scăzută, lipsă de încredere, teamă de eşec; cât şi de mediu- stres la locul de muncă, probleme de relaţionare, tensiune în cuplu) să distrugă această plăcere.
Nu avem decât o singură viaţă, aşa că ar fi bine să căutam să facem tot posibilul să ne bucurăm de ea şi de plăcerile oferite, una foarte importantă fiind reprezentată de sex.
Disfuncţiile sexuale de natură psihogenă îşi găsesc rezolvarea în cadrul şedinţelor de psihoterapie, existând diverse tehnici şi metode care au rolul de a ajuta în refacerea funcţiei sexuale.
Destul de mulţi oameni se confruntă încă cu sentimente de ruşine, inhibiţii, teamă de a vorbi despre acest subiect în mod deschis. Cabinetul psihologic oferă un mediu securizant, dând posibilitatea de a te deschide, de a-ţi recunoaşte problemele fără teamă că vor afla şi alţii. Există chiar posibilitea de a se face psihoterapie online, mai ales pentru cei care fie nu au suficient timp să se deplaseze la cabinet, fie le este ruşine şi vor să-şi păstreze anonimatul, sau din diverse alte motive. Ceea ce contează este să aveţi curajul de a recunoşte aceste probleme, să faceţi apel la specialişti care să vă ajute să le rezolvaţi pentru a vă putea bucura de ceea ce poate oferi o relaţie sexuală: împlinire, iubire, încredere, putere, plăcere, bucurie.