Our Blog

Screen Shot 2014-04-24 at 11.05.44 AM

 

” A intreprinde o psihoterapie presupune un mare curaj… Iata de ce, in ciuda imaginii stereotipe, pacientii psihoterapiei sunt oameni mai tari si mai sanatosi decat media“. (Scott Peck)

 

 

 

 

Daca n-ai mai fost la psihoterapie si nu stii ce inseamna asta, daca ai o retinere in a vorbi cu prietenii tai despre problemele  prin care treci,  fiindca nu stii cum vor reactiona si te-ar putea judeca, aici vei gasi cateva informatii care te vor ajuta sa-ti clarifici nelamuririle si sa cunosti cateva aspecte esentiale.

Screen Shot 2014-04-24 at 11.05.57 AM

Multi cred ca rolul psihoterapeutului este acela de a oferi sfaturi, de a-ti rezolva problemele, de a gasi solutii. Dar nu este deloc asa. Incearca sa-ti imaginezi psihologul sau psihoteraputul ca pe un “antrenor” care te invata cum sa iti gasesti resursele necesare pentru a-ti rezolva problemele, te ajuta sa-ti identifici acele ganduri care te blocheaza sa mergi mai departe, sa-ti identifici starile emotionale din spatele gandurilor, te invata cum sa-ti asumi responsabilitatea pentru deciziile luate si, nu in ultimul rand, sa te cunosti mai bine.

La fel ca si in sport, desi antrenorul este cel care te invata ce sa faci, te sustine, te ghideaza si te ajuta sa-ti corectezi comportamentele gresite, atat responsabilitatea pentru rezultele pe care le obti, cat si succesele sau esecurile vor fi ale tale, si nu ale antrenorului. Asa se intampla si in psihoterapie, rolul psihoterapeutului find acela de a te invata, ghida, orienta in gasirea solutiilor la problemele cu care te confrunti, pe cand rezolvarea problemelor si realizarile vor fi doar ale tale. Dar pentru asta este nevoie sa-ti asumi responsabilitatea rezolvarii problemelor.

De ce este bine uneori sa existe o asociere intre medicamente si psihoterapie?

Screen Shot 2014-04-24 at 11.07.55 AMMedicamente functioneaza o perioada limitata, ele fiind totusi utile in fazele incipiente ale starilor emotionale, dar doar atunci cand ele sunt destul de intense. Din pacate nici un medicament nu este atat de “destept” incat sa actioneze doar acolo unde “doare”, mai ales cand e vorba de o durere sufleteasca. Ele au rolul de a reduce intensitatea trairilor emotionale, tocmai pentru a putea deschide portile unei interventii psihoterapeutice.  Multe persoane prefera sa isi anihileze emotiile, sentimentele, trairile prin medicamente sau consumand alcool in exces, sau droguri, dar nu exista niciun medicament care sa faca sa dispara un disconfort emotional. Cauza care l-a generat nu poate fi inlaturata prin medicamente. Doar simptomele (efectele) – ceea ce se vede – pot fi, temporar eliminate, dar adevarata cauza ramane acolo, si o vei purta cu tine toata viata, daca nu te hotarasti sa faci ceva in sensul acesta. Pare mai usor sa apelezi la ceva care sa te elibereze de o stare neplacuta sau de ganduri care nu-ti dau pace, decat sa lucrezi cu tine. Aici intervine psihoterapia care are rolul de a duce mai departe ceea ce medicamentele au inceput, dar nu au reusit sa si finalizeze. Din acest motiv asocierea intre tratametul medicamentos si psihoterapie este binevenita, rezultatele aparand mult mai repede si fiind de durata. 

 

Screen Shot 2014-04-24 at 11.09.07 AM

De-a lungul vietii ne confruntam cu o serie de evenimente, situatii care sunt inevitabile pentru fiecare dintre noi, indiferent de cine suntem sau de pozitia pe care o  ocupam in societate. Uneori pur si simplu suntem nemultumiti de modul in care decurge viata noastra, suntem nemultumiti de performantele noastre profesionale, sociale, de viata personala, de relatiile pe care le avem la un moment dat. Toate aceste situatii ne creeaza un disconfort psihic, emotional, ne produc stari de suferinta, tristete, confuzie in ceea ce priveste increderea in noi, identitatea noastra ( cine sunt?, ce vreau ? ).  In astfel de momente, nu ne mai putem ajuta singuri sau facand apel la persoanele apropiate noua (rude, prieteni), ci avem nevoie de o persoana pregatita in acest sens, capabila sa ne ofere un ajutor specializat – psihoterapeutul.

Screen Shot 2014-04-24 at 11.09.55 AM

Scopul psihoterapiei este restabilirea starii de bine, de echilibru si armonie, depasirea unui moment de dificultate, de impas existential, reducerea si eliminarea unui simptom sau restructurarea unor trasaturi de personalitate ale clientului.

Screen Shot 2014-04-24 at 11.10.38 AM

Psihoterapia poate fi utila atunci cand:

  • vrei sa te cunosti mai bine
  • vrei sa dobandesti o mai mare incredere in fortele proprii, sa-ti imbunatatesti imaginea de sine si sa dobandesti o atitudine pozitiva fata de propria persoana
  • doresti optimizarea resurselor si competentelor personale
  • vrei sa-ti imbunatatesti abilitatile de comunicare si relationare cu cei din jur si sa rezolvi situatiile conflictuale
  • vrei sa-ti restabilesti echilibrul in situatii de criza, stres si epuizare
  • vrei sa te eliberezi de un simptom, o tulburare sau sa treci cu bine peste o pierdere suferita ( deces, divort, separare sau despartire )
  • vrei sa inlaturi tulburarile psihosomatice, dependentele si alte tipuri de probleme
  • doresti sa diminuezi suferintele sufletesti, depresiile, obsesiile si angoasele,
  • iti doresti gasirea drumului spre intelegere si acceptare in situatii de confuzie, deruta, gol sufletesc si disperare
  • doresti sa optimizezi relatia de cuplu si comportamentul sexual

Psihoterapia este utila nu doar in situatii critice, ci si atunci cand cineva doreste sa inteleaga mai profund o serie de aspecte legate de propria persoana, cand este preocupat de deschiderea spre sentimente si emotii mai profunde, de cresterea constiintei de sine etc.

Psihoterapeutul abordeaza fiecare persoana ca pe un individ unic, iar demersul terapeutic este conceput astfel incat sa intalneasca unicitatea nevoilor fiecarui client.

Screen Shot 2014-04-24 at 11.11.20 AM

So, what do you think ?

You must be logged in to post a comment.