Our Blog

Organismul uman detine un sistem de raspuns si contracarare a fricii, care pregateste individul sa reziste in anumite circumstante considerate periculoase sau neconventionale. Atacul de panica survine atunci cand acest sistem reactioneaza exagerat sau cand nu este necesar. Persoanele care sufera de tulburari de panica sufera implicit de atacuri de panica repetate, din care survine ingrijorarea fata de eventualitatea declansarii unui nou atac si astfel multi se confrunta cu anxietate intensa intre episoade.

Simptomul principal al unui atac de panica este sentimentul coplesitor de frica, urmat de alte simptome organice evidente: bataile accentuate ale inimii, alaturi de dureri in piept, respiratii reci, dificultate de a respira normal sau slabiciune. De asemenea, se pot simti intepaturi la nivelul mainilor sau amortirea acestora, senzatii alternante de cald si de frig. Sentimente de irealitate, de pierdere a controlului sau de moarte iminenta insotesc frecvent aceste manifestari ale atacului de panica. Atacurile de panica pot aparea in orice moment, chiar si in timpul somnului fara vise.

De regula, durata unui atac de panica variaza de la 5 la 20 de minute. In cazuri rare poate dura o ora sau mai mult.

Tulburarea de panica afecteaza cca. 6% din populatia lumii, iar femeile sunt de doua ori mai expuse la acesta afectiune decat barbatii. Poate debuta la orice varsta, insa o mai mare incidenta o prezinta persoanele aflate la sfarsitul adolescentei si adultii tineri (dupa 35 de ani). Nu toti cei care au fost victimele unor atacuri de panica vor suferi ulterior de tulburari de panica – de exemplu, exista numeroase persoane care au experimentat un atac de panica, dar nu l-au mai avut si pe al doilea. Tinand cont de acestea, este important ca persoanele afectate de tulburarea de panica sa urmeze un tratament. Netratata, boala poate sa genera in alte afectiuni.

Stress Man

 

Tulburarile de panica sunt frecvent insotite si de depresii si pot da nastere unor fobii care se afla in conexiune directa de spatiile sau situatiile care au declansat sau favorizat atacurile de panica. De exemplu, daca atacul de panica a survenit in timpul calatoriei cu liftul, poate sa apara fobia de lifturi si aceasta poate genera intr-un comportament de eludare a lifturilor.

Vietile unor persoane afectate pot deveni foarte limitate – teama constanta de repetare a atacului determina tulburari de comportament, persoanele respective evitand sistematic circumstantele care s-au constituit ca premergatoare atacului, ajungand sa evite activitati normale, zilnice cum ar fi cumparaturile, sofatul sau in unele cazuri parasirea locuintei.

In ansamblu acestia evita orice situatie care i-ar face sa se simta neajutorati in cazul declansarii unui alt atac de panica. Atunci cand vietile celor ce sufera de tulburari de panica devin atat de afectate, boala se numeste agorafobie. Administrarea cat mai timpurie a unui tratament adecvat poate stopa deseori evolutia agorafobiei.

Un astfel de tratament este psihoterapia combinata sau nu cu produse medicamentoase. Exista doua tipuri de medicamente care si-au dovedit eficienta si siguranta in tratarea tulburarii de panica: antidepresivele si benzodiazepinele.

Studiile arata ca acest tip de tratament combinat prezinta o rata de eficacitate in proportie de 70% pana la 90%.

 

So, what do you think ?

You must be logged in to post a comment.